Spel: Samen - Familieportret

Korte uitleg:
Een idee uit het programma KrachtKanjers van Marjolein Goedegebuur & Hanneke Schuit:

De kinderen leren dat ze een onderdeel zijn in een gezin en dat het gezin belangrijk is.

acteer

Thema’s:
Het kind en zijn of haar omgeving

Te gebruiken voor:
creatief moment tijdens kinderwerk

Bijbeltekst: 
"En ze verkondigden het woord van de Heer aan hem en aan al zijn huisgenoten. Nog op dat uur van de nacht nam hij hen mee om hun wonden te wassen. Meteen daarna liet hij zich met al de zijnen dopen. Hij nam hen mee naar zijn woning en zette hun een maaltijd voor; met al zijn huisgenoten verheugde hij zich omdat hij nu in God geloofde.” (Handelingen 16: 32-34)

Leeftijd:
4 t/m 12 jaar

Omschrijving:
Eerst wordt met de kinderen besproken uit wat voor een gezin ze komen, hoeveel broertjes en zusjes. Daarnaast wordt daar nog iets dieper op in te gaan door bijvoorbeeld te vragen of ze het leuk vinden om met hun broertje of zusje te spelen. De kinderen mogen elkaar ook vragen stellen. De kinderen krijgen vervolgens één voor één de opdracht om het gezin waar ze vandaan komen op te stellen door gebruik te maken van de kinderen.

Bijvoorbeeld: één kind is de vader, één kind de moeder en één kind is een peuterbroertje en moet zich heel klein maken enz. Wanneer het kind tevreden is mag ze circa 30 seconden naar het beeld kijken, vervolgens moet ze naar de gang. De kinderen die het beeld spelen veranderen een aantal dingen in de opstelling bijvoorbeeld een broekspijp omhoog, een accessoires of een gezichtsuitdrukking. Het is belangrijk dat er in totaal vijf dingen worden veranderd. Vervolgens komt het kind terug en moet de vijf verschillen raden.

Benodigdheden: 
- eventueel accessoires, sjaals, hoeden en zonnebrillen

 

Tags: Spellen / Spelvormen, Gezin van God, Methodiek: Krachtkanjers