Trucje: Hoe verander je water in wijn?

Korte uitleg:
Laatst werd ik door een kinderwerker gevraagd hoe je eenvoudig en zonder te goochelen een illusie kunt creëren waardoor water van kleur verandert.

Natuurlijk om op visuele wijze het verhaal van het eerste wonder van Jezus te vertellen, namelijk het water dat in wijn verandert op de bruiloft in Kana. 

Hieronder leg ik uit hoe iedere kinderwerker (of spreker) dit op een hele eenvoudige wijze kunt doen...

waterwijn

Te gebruiken voor:
als illustratie van een Bijbelverhaal

Bijbeltekst:
"De tafelmeester proefde het water dat wijn was geworden, maar wist niet waar die vandaan kwam; de dienaren die het water geschept hadden wisten het wél. De tafelmeester riep dus de bruidegom  en zei: ‘Iedereen schenkt toch eerst de beste wijn, en de gewone pas wanneer er al flink gedronken is. Maar u hebt de beste wijn bewaard tot het laatst!’ (Johannes 2: 9,10)

Leeftijd:
4 t/m 12 jaar

Omschrijving:
Je neemt een ondoorzichtige beker, een kwastje en wat rode voedingskleurstof. Met een kwastje verf je de onderkant van de beker (natuurlijk wel aan de binnenkant en niet aan de buitenkant) rood. Als je geen rode voedingskleurstof hebt, kun je het ook met rode verf doen. Maar voedingskleurstof werkt wel veel beter. 

Je neemt een transparante waterkan. Hier doe je van te voren water in. Met suiker en een beetje citroensap maak je dit op smaak. Maar aan de buitenkant lijkt het nog gewoon kraan water. 

Nu ben je klaar voor de illussie:

Je neemt de ondoorzichtige beker in je hand en houdt dit op de kop. De voedingskleurstof komt er niet uit, want die heb je netjes geverfd op de bodem en langs de onderkant van de beker. Je laat kinderen natuurlijk niet de binnenkant van de beker zien. Anders zien ze dat die roodgekleurd is. Je houdt hem op de kop om te tonen dat de beker helemaal leeg. Als je er nu water ingiet, wordt dit water rood. Wellicht moet je even roeren... Het beste is als je deze illusie thuis van te voren even oefent. 

Het rode water uit de beker schenk je over in een glas, zodat het rode water voor iedereen goed zichtbaar is. Je vraagt aan de kinderen wie er wil proeven. Vanzelfsprekend alleen maar als je voedingskleurstoffen gebruikt en geen verf! De kinderen zullen verrast zijn, want het water is niet rood. Het lijkt ook van smaak te zijn veranderd! Dat is het natuurlijk niet... Je laat de kinderen dus ook niet het doorzichtbare water in de kan proeven, anders hebben ze door dat je van te voren suiker en citroensap hebt toegevoegd.

Benodigdheden:
- Water
- Ondoorzichtbare beker
- Rode voedingskleurstof
- Kwastje
- Vaas
- Suiker en citroensap
- Glas 

Tags: Jezus (Messias / Zoon van God), Goocheltrucjes, Uitleg voor kinderwerkers