Spel: Het Voetbalspel

Korte uitleg:
‘Voetballen is een spannende quiz die je gemakkelijk kunt inzetten.

374


Door gebruik te maken van een quiz:

- luisteren kinderen beter naar je verhaal! Omdat ze willen winnen, zullen ze beter opletten! (Moet je van te voren natuurlijk wel vertellen dat je na afloop een quiz gaat doen, anders werkt het niet… J)

- kan je al je onderwijsstof in je verhaal (en van die ochtend) als vragen in je quiz herhalen. Doordat kinderen het onderwijs nu zelf moet verbaliseren, onthouden ze het beter.

- vertel je het verhaal eigenlijk twee keer. Van door het houden van de quiz loop je (zonder dat ze het door hebben) gewoon nog een keer door het verhaal!

- kan je kinderen stimuleren om zelf iets te delen. Vooral bij het stellen van een ‘waarom’ vraag dwing je kinderen tot nadenken en doordat zij dit hardop delen, leren de andere kinderen hier ook van !

Hieronder vind je de uitleg van het spel…

Voetbalspel

Voetbalspel

Verf de tekening uit het boek op je schetsbord of maak hem van stof, zodat je het vaker kan gebruiken.

Wat heb je nodig voor het voetbalspel?
- een grote dobbelsteen van schuimrubber
Zo'n dobbelsteen kun je makkelijk zelf maken.
- een tafeltennis balletje

Hoe werkt het spel?
Je splitst de groep kinderen in twee teams. De bal wordt op de middenstip gelegd. De eerste groep krijgt een vraag over het verhaal. Hebben ze de vraag goed, dan mogen ze met de dobbelsteen gooien. Gooien ze bijvoorbeeld vier, dan wordt de bal vier stappen in de richting van het doel van de tegenstander gebracht. Hierna is de andere groep aan de beurt. Ook zij krijgen een vraag en mogen bij een goed antwoord de dobbelsteen gooien. Gooien zij bijvoorbeeld zes, dan gaat de bal weer zes stappen terug naar het doel van hun tegenstander. Dit gaat zo door totdat iemand een goal scoort.

Na een doelpunt wordt de bal weer op de middenstip gelegd en gaat het spel weer verder. Dit spel kon soms heel kort, maar soms ook heel lang duren. Mocht het nou te lang gaan duren, dan kan je afspreken om de punten van de dobbelsteen te verdubbelen. Dan vliegen de goals je al gauw om de oren.


 

Tags: Spellen / Spelvormen, 'Gratis' ideeën