Uitleg: Poppenspel - Poppenspeler in de praktijk

Met toestemming overgenomen van de website klasvanjuflinda.nl

Gisteren kon je deel 1 van het interview met Matthijs Vlaardingerbroek lezen. Hij vertelde over de aanschaf van een handpop en hoe je er een karakter aan kunt geven. Natuurlijk is het fijn om tips te krijgen, maar het is ook erg leuk om het in de praktijk te kunnen zien. Ik heb twee filmpjes opgezocht waarbij Matthijs een voorstelling geeft met zijn favoriete handpop Henkie. Er waren een aantal dingen die echt opvielen en waar wij weer van kunnen leren.

338

Personage
Handpop Henkie komt over alsof hij echt leeft. Hij heeft een eigen stem en echt een karakter, namelijk eigenwijs en een tikje brutaal. Daarnaast zorgt Matthijs ervoor dat Henkie continu beweegt, dit kan zijn hand of hoofd zijn. Hierdoor komt het heel echt over.

Gesprek
Henkie en Matthijs voeren een echt gesprek. Soms is dit echt reactie op reactie en hieruit kun je zien dat Matthijs heel veel ervaring heeft met poppenspel. Het is continu schakelen tussen personages en stemmen, heel knap!

Werkelijkheid
Matthijs zegt gewoon dat Henkie eigenlijk een lap stof is, maar hij behandelt hem niet zo. Van begin tot eind laat hij Henkie leven. Ook als Henkie in de koffer gaat wordt hij hier niet zomaar ingelegd. Dit is volgens Matthijs ook heel belangrijk, anders komt het ongeloofwaardig over. Je moet de pop dus niet zomaar laten slingeren of opeens erbij pakken. Geef het een eigen huisje en zorg ervoor dat kinderen niet zien dat je je hand in de pop stopt. Dit kun je bijvoorbeeld oplossen door er een doek voor te houden.

Matthijs aan het werk
In onderstaande filmpjes zie je Matthijs in gesprek met Henkie. Wat valt jou op?

https://www.youtube.com/watch?v=Ik2x_k0-OG0

https://www.youtube.com/watch?v=oSrEhSMjvL8


 

Tags: Video - uitleg, Poppen / Poppenkast, Uitleg voor kinderwerkers, Video - poppenspel, 'Gratis' ideeën