Verhaal: Abram - Abram en Lot gaan uit elkaar


Vertel het Bijbelverhaal van het conflict tussen Abram en zijn neef Lot te vertellen

Lees het verhaal voor…

Abram en Sarai hebben een heftige tijd achter de rug gehad in Egypte. Vanwege een hongersnood waren ze uit Kanaän, hun beloofde land naar Egypte gereisd. Maar daar was de farao verliefde geworden op Sarai. Wat een verhaal. Houd maar op… Als je wilt weten waar daar in Egypte tussen de farao, Sarai en Abram gebeurde, moet je dat maar een keer in de Bijbel lezen. Uiteindelijk reizen ze terug naar Kanaän en ze zijn schatrijk. Ze hebben zoveel schapen en andere dieren, dat er een nieuw probleem ontstaat. Er is te weinig gras en water voor de kuddes van Abram. Maar dat niet alleen… Ook Lot is heel rijk geworden in Egypte. Ook voor zijn kuddes is te weinig eten. Tja, ze reizen natuurlijk door een woestenij. Dit gaat niet goed.

De herders van Abram en Lot kregen steeds meer ruzie. “Dit kan niet zo langer doorgaan.”, zei Abram. Straks vallen er nog doden. We zijn toch familie van elkaar. Hij nodigde Lot uit voor een maaltijd in zijn tent. “Lot, je bent mijn geliefde neef. Je bent als een zoon voor me. Maar zo kan het niet langer. We zijn te groot geworden voor dit land. Er is te weinig voedsel. We moeten allebei onze eigen kant op gaan. En jij… jij mag als eerste kiezen.”

Lot weet niet wat hij hoort. Hij is die ruzies ook helemaal zat. En nu heeft hij zomaar het winnende lot gewonnen. Hij mag kiezen. Natuurlijk is Abram ouder dan hij. Natuurlijk zou het respectvoller zijn om Abram eerst te laten kiezen. Maar nee, hoor. Lot grijpt zijn kans. Dit winnende lot laat hij nooit meer los.

Tags: Verhalen: Oude Testament, Bijbelse personen OT, Gods beloften