Spel: 2. Abram en Lot - De goede aarde


Een kracht spel voor de bovenbouw toepasselijk bij het verhaal van Abram en Lot

Abram en Lot liepen tegen dezelfde problemen aan als wij. Hoe gaan wij met elkaar om in een land en in een wereld waar het steeds voller wordt en waar we goed moeten nadenken over hoe we met het land en met onze grondstoffen omgaan?

Dit mooi doordachte spel is speciaal door Johan Timmer voor het kinderprogramma van de Micha Zondag 2014 geschreven. Ben jij al bekend met Micha Nederland en Micha Zondag. Bekijk hun website hier.

De één wil dit, de ander dat! De één wordt blij van bloemen en van bijen, de ander pas gelukkig met de nieuwste smart phone en coole sneakers. De één vind je in een half pipe met zijn board, de ander is aan het hiken in de natuur.

We leven met ons allen op één planeet, deze mooie aarde. Maar het is druk! Je kan niet tegelijkertijd op één stukje grond worteltjes verbouwen, een flat neerzetten of een stukje natuur bewaken. Probeer er samen maar eens uit te komen.

Leeg schaakbord

Opdracht:

Verdeel de groep in vieren. Elke groep gaat voor de belangen van Natuur, Landbouw, Industrie en Wonen. Ze krijgen de fiches en overleggen met elkaar hoe ze gaan spelen. De verschillende groepen mogen met elkaar samenwerken. Ze mogen daar ook in wisselen. Het gaat er niet om dat jouw groep wint, maar dat je tot een mooi evenwichtig einddoel komt. Het gaat erom dat er een leefbare wereld gaat ontstaan. De belangen botsen en je moet er uit zien te komen.

Voor de leiding:

Dit spel levert spanningen op, en heeft toezicht nodig. Het gaat om het proces, niet om het resultaat. Leg het stil als de spanning hoog oploopt. Laat de deelnemers reflecteren.

Variant:  Je kan het spel spannender maken door de kookwekker te gebruiken. Door tijdsdruk worden de deelnemers ‘agressiever’.

Benodigdheden:

- Schaakbord (of vergelijkbaar), 64 vakken
- Vier kleuren fiches:
rood: industrie (20 fiches)
groen: natuur (30 fiches)
geel: landbouw (30 fiches)
blauw: woningen (20 fiches)
- Kookwekker
- Dobbelsteen met de kleuren rood, groen, geel, blauw, een vraagteken en een ‘C’

Spelen:

1. Werp de dobbelsteen. De kleur die boven ligt, mag een fiche plaatsen. Overleg is gewenst, ook tussen ‘rivaliserende’ groepen.
2. De ? betekent dat de hele groep mag kiezen wie er die beurt benut.
3. De ‘C’ betekent dat de hele groep mag kiezen wie er een fiche terug moet nemen.

Industrie (rood) betekent veel werk en rijkdom, maar ook veel vervuiling, stank en lawaai. Zonder veel rood geen mobieltjes, games, mooie kleding, gadgets en luxe snoepgoed. Met weinig rood is het leven saai en eenvoudig. Zonder rood ontstaat er echte armoede.

Zonder natuur (groen) wordt het leven bedreigd. Er is geen schone lucht en geen schoon water. Mensen worden ziek en leven korter. Er ontstaat ook veel spanning en misdaad, mensen kunnen niet ontspannen. Het leven wordt er ook duurder van, want de natuur helpt de landbouw. Hoe groter het aaneengesloten groen, hoe beter. Maar groen moet niet te ver van landbouw en woningen af liggen. Linten groen zijn goed voor de natuur. Hoe meer natuur, hoe leefbaarder een land. Maar groen levert niet direct geld op…

Zonder woningen (blauw) kan je niet wonen en zijn er weinig of geen voorzieningen (winkels, scholen, ziekenhuizen, theaters, kerken, sporthallen, enz.) Teveel blauw op elkaar geeft problemen van een grote stad, dus teveel blauw bij elkaar is ongunstig.

Landbouw (geel) is nodig voor de productie van voedsel, van zowel granen, groenten, als melk en vlees. Landbouw moet liever niet naast de industrie liggen, want dat is slecht voor de kwaliteit van het voedsel. Weinig landbouw geeft honger en hoge voedselprijzen. Veel landbouw geeft de mogelijkheid te delen met andere landen die weinig hebben. Van landbouw word je niet rijk, maar het zijn wel inkomsten. Landbouw kan het best in de buurt van natuur liggen.

Tags: Spellen / Spelvormen, 'Gratis' ideeën , Bijbelse personen OT, Schepping, Abram / Abraham